Ethiopia – η χώρα του θρύλου για τον καφέ

Σύμφωνα με το θρύλο ο καφές ανακαλύφθηκε – πρώτη φορά παγκοσμίως – στην Ethiopia.

Ο γιδοβοσκός Kaldi ανακάλυψε τις δυνατότητες των πολυαγαπημένων πλέον κόκκων – πώς; Παρατήρησε οτι κάποιες φορές οι κατσίκες του ήταν απίστευτα ενεργητικές και δεν ήθελαν να κοιμηθούν τη νύχτα. Το φαινόμενο τον παραξένεψε και άρχισε να παρακολουθεί πιο στενά τι έκανε στη διάρκεια της ημέρας, ώσπου κατέληξε στο συμπέρασμα οτι οι κατσικούλες είχαν αυτή τη συμπεριφορά όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου δέντρου.

Ο Kaldi ανέφερε τα ευρήματά του στον ηγούμενο του τοπικού μοναστηριού και εκείνος έφτιαξε ένα ρόφημα με τους καρπούς του εν λόγω δέντρου. Ο ηγούμενος ανακάλυψε – με ανακούφιση νομίζω – οτι το ρόφημα τον κρατούσε σε εγρήγορση τις δύσκολες και μακριές ώρες της βραδυνής προσευχής. Σαν άνθρωπος του θεού που ήταν, δεν το κράτησε για τον εαυτό του αλλά μοιράστηκε το life hack με τους άλλους μοναχούς του μοναστηριού. Για να μη τα πολυλογώ, η πληροφορία άρχισε να γίνεται γνωστή στόμα με στόμα και έφτασε στην Αραβική χερσόνησο από όπου ο καφές ξεκίνησε το ταξίδι του για να κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Αλήθεια ή μύθος, είναι αδιαμφισβήτητο πως οι καφέδες της Ethiopia είναι εκπληκτικοί, ασυνήθιστοι, με εκρηκτικές γεύσεις φρούτων και λουλουδιών, γεύσεις ιδιαίτερα ποικίλες όπως κίτρο, περγαμόντο, έως και ζαχαρωμένων φρούτων και τροπικών λουλουδιών. Επιπλέον, οι ποικιλίες επεξεργασίας washed μπορεί να έχουν εκπληκτικά λεπτές και πολυσύνθετες επιγεύσεις.

Ιστορικά, ο καφές Arabica πρωτοεμφανίστηκε στο νότιο Σουδάν αν και επικρατεί όπως είπαμε η ιδέα οτι η Αιθιοπία είναι η γενέτειρα του καφέ. Αυτό πιθανότατα προκύπτει απο το γεγονός οτι η άνθισή του επήλθε όταν ο καφές εξαπλώθηκε στην Ethiopia, ενώ αρχικά οι άνθρωποι έτρωγαν τους καρπούς και στη συνέχεια επικράτησε η κατανάλωση ως ρόφημα (δεν είχαν φρέντο τότε).

Aς δούμε λίγο την χρονολογική πορεία του καφέ στην Αιθιοπία:

1600 – ξεκινά η εξαγωγή προς Υεμένη και Μέση Ανατολή ενώ το Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον έχει διακυμάνσεις. Τότε γινόταν απλή συγκομιδή των άγριων καρπών.

1800 – καταγραφή της 1ης μεγάλης εξαγωγής απο την περιοχή Enerea – 5.640.800 κιλά!!! Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια οτι αναπτερώθηκε το Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Απο τον 19ο αιώνα ξεκινά η μακρά φήμη της ποικιλίας Harrari έως και σήμερα.

1950 – ξεκινά να οργανώνεται η παραγωγή και η κατηγοριοποίηση των ποικιλιών

1970 – η διακυβέρνηση περνάει στο στρατό και επικρατούν σοσιαλιστικές ιδέες. Ξεκινά η ανακατανομή γης που αποφέρει μεγάλα κέρδη στο λαό που μέχρι τότε στέναζαν οι άνθρωποι απο την ανέχεια. Απο την άλλη, οι νόμοι απαγόρευαν την κτήση γης και τη μισθωτή εργασία, αποτέλεσμα; Πίσω στην απλή συγκομιδή άγριων καρπών.

1980 – τι να πούμε; Οι πιο παλιοί σίγουρα θυμούνται το μεγαλό λιμό – επηρέασε 8 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ 1 εκατομμύριο πέθανε.

1991 –απ’το ’90 και μετά, άρχισε να σταθεροποιείται το πολιτικό σκηνικό και η δημοκρατία. Άνοιξαν οι παγκόσμιες αγορές, δημιουργήθηκαν συνεταιρισμοί και ξεκίνησε η χρηματοδότηση και στήριξη των παραγωγών.

Περιοχές καλλιέργειας Ethiopia

Sidamo

Παράγει ένα μείγμα ποικιλιών natural και washed επεξεργασίας οι οποίες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους λάτρεις του καφέ.

Jima

Εδώ, στα νοτιοδυτικά της χώρας παράγεται ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής. Το προϊόν της έχει επισκιαστεί απο άλλες περιοχές όμως αξίζει τη διερεύνηση για ενδιαφέρουσες ποικιλίες.

Harrar

Μιλήσαμε και πριν για αυτή την περιοχή που είναι η παλαιότερη παραγωγός και με φήμη. Οι ποικιλίες είναι ευδιάκριτα διαφορετικές, συχνά χρειάζονται επιπλέον άρδευση και κινούνται σε ένα μεγάλο φάσμα μεταξύ γήινων και ξύλινων αρωμάτων έως γεύσεις μύρτιλου. Οι ποικιλίες της περιοχής είναι συχνά τόσο ασυνήθιστες που όσοι εργάζονται στο χώρο του καφέ δηλώνουν πως τους μένουν αξέχαστες και τους έχουν ανοίξει τα μάτια ως προς τις δυνατότητες διαφορετικότητας μεταξύ ποικιλιών!

Yirgacheffe

Οι washed ποικιλίες της περιοχής χαρακτηρίζονται ως μοναδικές! Είναι εκρηκτικά αρωματικές, με νότες κίτρου και λουλουδιών, με ελαφρύ και “κομψό” σώμα. Απο εδώ εξάγονται οι high premium ποικιλίες καφέ και ενώ μπορεί όπως λέγεται να θυμίζουν συχνά γευστικά περισσότερο τσάι αντί για καφέ, αξίζει να τις δοκιμάσει κανείς.

Εδώ θα βρείτε τον εκπληκτικό μας καφέ απο την Ethiopia 🏴‍☠️