Black Bart, ποιος ήταν αυτός ο πειρατής;

Μαζευτείτε γύρω από τη φωτιά… θα σας πούμε για τον άνθρωπο που ήταν η έμπνευση για το όνομά μας – ο Βαρθολομαίος Ρόμπερτς, ο πειρατής που έμεινε στην ιστορία ως ο θρυλικός Black Bart!

Ποιος ήταν όμως, και γιατί έγινε διάσημος ο Barty;

Λοιπόν, εκεί στο 1700 ήταν ο χρυσός αιώνας των πειρατών, πολλά φράγκα, πώς είναι τώρα με τους influencers; Κάτι τέτοιο, προς το πιο παράνομο.

Στην αρχή, αυτός δεν ήθελε να γίνει πειρατής, ναυτικός ήταν, αλλά η ζωή του τα’φερε έτσι. Έπεσε το καράβι του σε ενέδρα πειρατών, τον πήρανε με το ζόρι πλήρωμα γιατί ήταν λέει Ουαλός –φαίνεται ήταν φυσικά ταλέντα αυτοί– και όταν φάγανε μπαμπέσικα τον καπετάνιο του σε μια επιδρομή, τσουπ, ο Βαρθολομαίος πήρε τη θέση του. Ε αυτό ήταν, τελικά ανακάλυψε το δρόμο του στη ζωή: έγινε πειρατής.

Ας δούμε μερικά απο τα κατορθώματα και στοιχεία της ζωής του Black Bart, για να καταλάβουμε γιατί θεωρείται τόσο σημαντικός ως πειρατής.

Η πιο μεγάλη απο τις επιτυχίες του συνέβη έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό, σε ένα λιμάνι της Βραζιλίας όπου τυχαία ανακάλυψε ένα μεγάλο Πορτογαλικό στόλο 42 πλοίων που μετέφεραν θησαυρούς. Ο Bart προσποιήθηκε πως το πλοίο του ήταν μέρος του στόλου, προσέγγισε χωρίς πολλές φασαρίες ένα απο τα πλοία, το κατέλαβε χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι και ζήτησε απο τον καπετάνιο να του δείξει ποιό πλοίο είχε τη μεγαλύτερη λεία. Έτσι, επιτέθηκε στο Sagrada Familia το οποίο μετέφερε 40 χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κοσμήματα που προορίζονταν για το Βασιλιά της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένου ενός χρυσού σταυρού με διαμάντια!

Αυτόν ακριβώς το χρυσό σταυρό φορούσε συχνά στις μάχες και περιποιόταν πολύ την εμφάνισή του φορώντας τα καλά του κόκκινα ρούχα και bling, και γενικά εμφανιζόταν στη μάχη ντυμένος σα λόρδος.

Ο Βαρθολομαίος ήταν ιδιαίτερα προικισμένος, είχε εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες, γνώριζε καλά ναυσιπλοΐα, ήταν φιλόδοξος και θαρραλέος. Υπήρχαν περιστατικά όπου τον προσέγγιζαν επίδοξοι πειρατές για να τους συμβουλεύσει και να τους δώσει tips πώς να γίνουν καλοί πειρατές! Εκείνος ήταν πολύ γενναιόδωρος και όχι μόνο έδινε συμβουλές αλλά και όπλα για να έχουν τα κατάλληλα εφόδια στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Οι περιπέτειές του

Είχε καταφέρει να έχει ένα μικρό στόλο και είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των εμπορικών πλοίων, των λιμανιών και γενικά των θαλασσών! Χρησιμοποιούσε διάφορες σημαίες, μία εκ των οποίων αντικατόπτριζε το μίσος του για τα Μπαρμπέιντος και τη Μαρτινίκα, καθώς τα δύο αυτά νησιά είχαν στείλει πλοία να τον κυνηγήσουν. Η συγκεκριμένη σημαία είχε τον ίδιο να κρατά ένα φλεγόμενο ξίφος και να πατάει σε δύο κρανία, ένα των Μπαρμπέιντος και ένα της Μαρτινίκα!

Ο Black Bart είχε μια δική του αίσθηση δικαιοσύνης ενώ μπορούσε να γίνει αφάνταστα σκληρός. Κατόπιν της προδοσίας ενός απο τους έμπιστους άντρες του, κατέστρωσε ένα πειρατικό κώδικα που προέβλεπε μεταξύ άλλων δίκαιη μοιρασιά των λάφυρων αλλά και σκληρή τιμωρία όσων πρόδιδαν ή έκλεβαν, με εγκατάλειψη σε έρημα νησιά ή μέρη απο τα οποία ήταν αδύνατη η απόδραση. Ένα γεγονός που κατέδειξε τα όρια της σκληρότητας του ήταν η πυρπόληση ενός δουλεμπορικού πλοίου όταν ο καπετάνιος αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα. Το πλοίο κάηκε με τους σκλάβους αλυσσοδεμένους και όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν κατασπαράχθηκαν απο καρχαρίες μπροστά στα μάτια των άναυδων μαρτύρων της σκηνής.

Συνολικά, σε 3 μόλις χρόνια, κατέλαβε και πήρε τη λεία απο 400 πλοία και ο θάνατός του στη μάχη σήμανε την αρχή του τέλους της Χρυσής Εποχής της Πειρατείας καθώς θεωρούνταν ανίκητος, ήταν θρύλος και το τέλος του σόκαρε όχι μόνο τους απλούς ανθρώπους αλλά και όλο τον πειρατικό κόσμο και το Βασιλικό Ναυτικό. Σίγουρα με όλα τα λάφυρα μετέφερε και εμπορεύτηκε καφέ. Πειρατικό καφε. Black Bart καφέ!

Το τέλος του Black Bart…

Ο Black Bart σκοτώθηκε στη μάχη όταν ο ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Chaloner Ogle που τον κατεδίωκε χρόνια, επιτέθηκε στο πλοίο του που βρισκόταν σε λιμάνι και το πλήρωμα ήταν πολύ μεθυσμένο για να προλάβει να αντιδράσει εγκαίρως. Ένας κανονιοβολισμός τον χτύπησε στο λαιμό και πέθανε ακαριαία φορώντας τα καλά του. Σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει πολλές φορές, το πλήρωμά του τον τύλιξε σε πανί του πλοίου και τον πέταξε στη θάλασσα όπου ένιωθε πάντα οτι ανήκε.

Ο Black Bart εμφανίζεται συχνά σε έργα της λαικής κουλτούρας – αναφέρεται για παράδειγμα στο Νησί των Θησαυρών του Robert Louis Stevenson, καθώς και σε πολλά μυθιστορήματα, ποιήματα και τραγούδια. Επίσης, ο αγαπημένος του πειρατικός καφές είναι εδώ!