Ο καφές εισήχθη αρχικά στην Κολομβία από τους Ιησουίτες το 1723 αλλά – όπως μπορούμε να φανταστούμε – υπάρχουν διάφορες άλλες μαρτυρίες που υποστηρίζουν άλλα σενάρια. Εξαπλώθηκε αργά και η παραγωγή απέκτησε ουσιαστικά εμπορική σημασία στο τέλος του 19ου αιώνα. Έως το 1912 ο καφές απότελούσε το 50% των συνολικών εξαγωγών της Κολομβίας.
Η Κολομβία είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση γιατί ανακάλυψε την αξία του μάρκετινγκ πολύ νωρίς. Οι μάγκες Κολομβιανοί λοιπόν, δημιούργησαν από το 1958 τον Juan Valdez, μια εικόνα που απεικόνιζε έναν εργάτη φάρμας και το μουλάρι του, και έμελε να γίνει – έως και παγκόσμια – αναγνωρίσιμο σύμβολο του Κολομβιανού καφέ! Ο Juan Valdez εικονιζόταν σε σακιά καφέ και σε διαφορετικές διαφημιστικές καμπάνιες του έδωσαν ‘ζωή’ 3 διαφορετικοί ηθοποιοί, ενώ κατάφερε να γίνει εξαιρετικά αναγνωρίσιμος όχι μόνο στην Κολομβία αλλά και στις ΗΠΑ. Ως μέρος του μάρκετινγκ χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένες φράσεις όπως MountainGrownCoffee(καφές που καλλιεργείται στα βουνά) ή 100% Κολομβιανός Καφές, κάνοντας την Κολομβία να ξεχωρίζει σαφέστατα στο μυαλό των καταναλωτών από τις υπόλοιπες παραγωγές χωρές.
Το μάρκετινγκ του Juan Valdez το έχει αναλάβει και το τρέχει εξ’ολοκλήρου ο οργανισμός Federacion Nacional de Cafeteros (FNC), ο οποίος δημιουργήθηκε το 1927 και η ύπαρξή του είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για την παγκόσμια βιομηχανία του καφέ. Το FNC δημιουργήθηκε ως ιδιωτική μη κερδοσκοπική επιχείρηση με στόχο την υπέρασπιση των παραγωγών καφέ και χρηματοδοτείται από έναν ειδικό φόρο σε όλο τον εξαγώμενο καφέ. Καθώς η Κολομβία είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες καφέ παγκοσμίως, το FNC έχει μεγάλα κεφάλαια, και έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο και γραφειοκρατικό οργανισμό. Αυτή η γραφειοκρατία είναι αναπόφευκτη καθώς το FNC διοικείται στην πραγματικότητα από 500.000 μέλη-παραγωγούς καφέ. Το FNC έχει ένα τμήμα που ασχολείται με την έρευνα και τη δημιουργία νέων ποικιλιών όπως η Castillo που πολλοί πιστεύουν ότι προάγει την ποιότητα του αποτελέσματος στο φλυτζάνι. Ακόμα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το έργο του οργανισμού καθώς εκτός από τα ζητήματα που αφορούν στο μάρκετινγκ, την παραγωγή και εξέλιξη του καφέ, έχει τεράστια και βαθιά επιρροή σε κοινωνικά ζητήματα και στις φυσικές υποδομές, όπως οι κατασκευές αγροτικών δρόμων, σχολείων και κέντρων υγείας. Έχει ακόμη επενδύσει και σε άλλους κλάδους επιπλέον του καφέ, στοχεύοντας στην παρακίνηση της γενικότερης ανάπτυξης και ευημερίας.
Ιχνηλασιμότητα και Προφίλ Γεύσης
Ως μέρος της προώθησης του Κολομβιανού καφέ, το FNC έχει δημιουργήσει τους όρους Supremo και Excelso. Αυτοί οι δύο όροι εστιάζουν στο μέγεθος του κόκκου και σε καμία περίπτωση στην ποιότητα αλλά παρόλα αυτά η χρήση τους δημιουργεί σύγχυση στο ζήτημα της ιχνηλασιμότητας και της ποιότητας γιατί συχνά καφέδες από διαφορετικές φάρμες ενώνονται και μπαίνουν κάτω από την ίδια κατηγορία με μόνο κριτήριο το μέγεθος του καρπού. Αυτό λοιπόν που συνίσταται σε όποιον ψάχνει ιδιαίτερο καφέ είναι να αγνοεί τους δύο αυτούς όρους και να αναζητά ποικιλίες που είναι σαφές ότι έχουν συγκεκριμένη προέλευση.
Οι Κολομβιανοί καφέδες έχουν ένα τεράστιο φάσμα γεύσεων που ξεκινούν από βαρύτερες, σοκολατένιες και φτάνουν σε γλυκές, φρουτώδεις. Ο δικός μας Κολομβιανός καφές με πλούσιο σώμα, νότες καστανής ζάχαρης με γλυκιά οξύτητα και επίγευση καραμέλας είναι must-try!
Άλλα στοιχεία
- Πληθυσμός: 47.073.000 εκατομμύρια
- Σακιά 60 κιλών-2013: 10.900.000
- Τα δέντρα του καφέ στην Κολομβία δίνουν δύο συγκομιδές το χρόνο, τη βασική και τη δεύτερη σοδειά, η οποία είναι τοπικά γνωστή ως mitaca.
Περιοχές καλλιέργειας του καφέ
VALLE DEL CAUCA
Η κοιλάδα της Cauca είναι μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Κολομβίας, με τον ποταμό Cauca να τη διατρέχει, ανάμεσα σε δύο οροσειρές των Άνδεων. Οι περισσότερες φάρμες της περιοχής είναι πολύ μικρές και αριθμούν 26.000 φάρμες που ανήκουν σε 23.000 οικογένειες.
Υψόμετρο: 1.450-2.000 μέτρα
Συγκομιδή: Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο (βασική σοδειά)
Μάρτιο – Ιούνιο (σοδειά mitaca)
Ποικιλίες: 16% Typica, 62% Caturra, 22% Castillo
TOLIMA
Η Tolima είναι ένα από τα οχυρά της διαβόητης ομάδας ανταρτών FARC, η οποία ήλεγχε την περιοχή μέχρι σχετικά πρόσφατα και η περιοχή έχει υποφέρει από τις εχθροπραξίες. Η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη και έτσι βρίσκουμε πολύ μικρές παρτίδες ποιοτικού καφέ από τις μικρές φάρμες της περιοχής.
Υψόμετρο: 1.200-1.900 μέτρα
Συγκομιδή: Μάρτιο – Ιούνιο (βασική σοδειά)
Οκτώβριο – Δεκέμβριο (σοδειά mitaca)
Ποικιλίες: 9% Typica, 74% Caturra, 17% Castillo
QUINDIO
Είναι μια μικρή περιοχή στο κέντρο της χώρας, στα δυτικά της Μπογκοτά. Ο καφές είναι απίστευτα σημαντικός για την τοπική κοινωνία λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας, όμως οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι λόγω της κλιματικής αλλαγής και ασθενειών που επηρεάζουν τα δέντρα του καφέ και συχνά οι αγρότες στρέφονται στην καλλιεργεία εσπεριδοειδών και μακαντέμια.
Εδώ βρίσκεται το θεματικό Εθνικό Πάρκο του Καφέ, όπου ο δήμος κάθε χρόνο τον Ιούνιο διοργανώνει το πάρτυ του καφέ.
Υψόμετρο: 1.400-2.000 μέτρα
Συγκομιδή: Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο (βασική σοδειά)
Απρίλιο – Μάιο (σοδειά mitaca)
Ποικιλίες: 14% Typica, 54% Caturra, 32% Castillo
RISARALDA
Μια ακόμη καθιερωμένη περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται πολλοί συνεταιρισμοί και αυτό προσελκύει οργανισμούς που τους ενδιαφέρει το ηθικό εμπόριο. Ο καφές είναι πολύ σημαντικός κοινωνικοπολιτικά και προσφέρει εργασία σε πολλούς, όμως η οικονομική κρίση της χιλιετίας είχε ως απότέλεσμα μετανάστευση σε άλλες περιοχές. Η πρωτεύουσα είναι κόμβος μεταφοράς καφέ και η εθνική οδός φέρει επίσης την ονομασία του καφέ.
Υψόμετρο: 1.300-1.650 μέτρα
Συγκομιδή: Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο (βασική σοδειά)
Απρίλιο – Μάιο (σοδειά mitaca)
Ποικιλίες: 16% Typica, 62% Caturra, 22% Castillo
CALDAS
Το Quindio η Riseralda και η Caldas απότελούν τον Άξονα Καλλιέργειας Καφέ της Κολομβίας και μεγάλο μέρος της παραγωγής της χώρας έρχεται από εδώ. Παραδοσιακά θεωρείτο ως περιοχή προέλευσης ποιοτικού καφέ όμως άλλες περιοχές πλέον την ανταγωνίζονται.
Ακόμη, η Caldas είναι η βάση του ινστιτούτου Cenicafe το οποίο είναι από τους σημαντικότερους οργανσιμούς που ασχολούνται με την έρευνα του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ έχουν δημιουργηθεί κάποιες μοναδικές ποικιλίες Κολομβιανού καφέ.
Υψόμετρο: 1.300-1.800 μέτρα
Συγκομιδή: Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο (βασική σοδειά)
Απρίλιο – Μάιο (σοδειά mitaca)
Ποικιλίες: 8% Typica, 57% Caturra, 35% Castillo