Ο ρόλος του νερού – οι λεπτομέρειες δεν είναι λεπτομέρειες!

Θεωρούμε το νερό τόσο δεδομένο που δεν συνειδητοποιούμε τις διαφορές μεταξύ του νερού βρύσης, του χλωριωμένου, του εμφιαλωμένου και των πολλών άλλων διαβαθμίσεων. Συχνά, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να μάθουμε πώς και γιατί μπορούμε να πίνουμε καλύτερο, καθαρότερο νερό. Αυτό όμως είναι θέμα για άλλη φορά.

Πιάνοντας τον καφέ τώρα, δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το νερό ώστε να πιεις ένα πραγματικά εξαιρετικό φλυτζάνι καφέ. Οι συστάσεις που κάνουν οι γνώστες του καφέ σχετικά με την επιλογή του νερού, μπορεί να φανούν υπερβολικές, τραβηγμένες και εκκεντρικές, αλλά η αλήθεια είναι πως με μικρή προσπάθεια στην επιλογή του νερού μπορείς να έχεις απίστευτη διαφορά στο απότέλεσμα. Θα σκεφτείς τώρα, σιγά, πόσο διαφορά να κάνει; Και όμως, κάνει! Και για να πειστείς μπορείς να κάνεις ένα απλό πείραμα.

Το πείραμα που θα σε πείσει!

Αν στην περιοχή που ζεις το νερό της βρύσης είναι σκληρό, ακόμα καλύτερα για το πείραμα. Αγόρασε ένα μικρό μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό και ετοίμασε με αυτό ένα φλυτζάνι από τον αγαπημένο σου καφέ (δοκίμασε αυτόν). Αφού το πιεις, ετοίμασε δεύτερο φλυτζάνι, αυτή τη φορά με νερό βρύσης.  Η διαφορά στην ποιότητα είναι σχεδόν σοκαριστική και τόσο εμφανής που όποιος κάνει αυτό το απλό πείραμα, από έμπειρους δοκιμαστές καφέ μέχρι αρχάριους λάτρεις του καφέ, όλοι ανεξαιρέτως ενθουσιάζονται με τη διαφορά!

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τον καφέ, αρκεί να σκεφτείς ότι ένας espresso αποτελείται από νερό στο 90% και ένας καφές φίλτρου στο 98,5%!!! Έχω την προσοχή σου τώρα; Αν το νερό έχει άσχημη γεύση, το ίδιο άσχημη γεύση θα έχει και ο καφές σου. Αν μπορείς να αισθανθείς τη γεύση του χλωρίου στο νερό, τότε ο καφές σου θα έχει φρικτή γεύση! Σε πολλές περιπτώσεις, τα φίλτρα νερού, όπως αυτά με ενεργό άνθρακα, μπορούν να βοηθήσουν και να αφαιρέσουν τις άσχημες γεύσεις του νερού, παρόλα αυτά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα σου προσφέρουν το τέλειο νερό για τον τέλειο καφέ.

Γιατί; Επειδή το νερό λειτουργεί σα διαλύτης που εξάγει τις ιδιαίτερες γεύσεις του καφέ που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος. Εδώ ακριβώς είναι που παίζει σημαντικότατο ρόλο η ποιότητα του νερού στην προετοιμασία του καφέ καθώς η σκληρότητα και τα μεταλλικά του στοιχεία έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν δραστικά το αποτέλεσμα.

Σκληρότητα

Το αν το νερό μιας περιοχής θεωρείται σκληρό μετριέται με βάση το πόσος ασβεστόλιθος (κοινώς άλατα) βρίσκεται στο νερό – αυτό καθορίζεται από το υπέδαφος της περιοχής. Το ζέσταμα του νερού έχει ως αποτέλεσμα τα άλατα να ‘βγαίνουν’ από το διάλυμα του νερού και να συγκεντρώνονται στις επιφάνειες. Όσοι ζείτε σε περιοχές με σκληρό νερό, σίγουρα αντιμετωπίζετε συχνά το πρόβλημα των συσσωρευμένων αλάτων στους βραστήρες, στα μπάνια και στα πλυντήρια.

Στον καφέ τώρα, η σκληρότητα επηρεάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρά το καυτό νερό με τον κόκκο του καφέ, επηρεάζοντας τις χημικές αντιδράσεις. Για να γίνει κατανοητό χωρίς πολλές επιστημονικές λεπτομέρειες, ο κανόνας έχει ως εξής: μια μικρή σκληρότητα του νερού είναι επιθυμητή, όμως από τη μεσαία έως τη μεγάλη σκληρότητα του νερού, το αποτέλεσμα στον καφέ είναι πολύ φτωχό. Επηρεάζει τη γλυκύτητα και την πολυπλοκότητα της γεύσης του καφέ μας.

Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας άλλο ένα πρακτικό πρόβλημα των λεγόμενων αλάτων καθώς αυτά συσσωρεύονται στις μηχανές του καφέ που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, πολλές φορές επηρεάζοντας την απόδοση του μηχανήματος. Για να καταλάβεις πόσο συχνό είναι το πρόβλημα, πολλοί κατασκευαστές δεν συμπεριλαμβάνουν τη συσσώρευση αλάτων στην εγγγύση.

Μέταλλα

Η παρουσία των μετάλλων στο νερό είναι επίσης σημαντική και πρέπει να είναι χαμηλή ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τη σύσταση στο μπουκάλι ως Σύνολο διαλυμένων αλάτων/TDS.

Το τέλειο νερό

Αν σε έπεισα για την εξαιρετική σημασία του νερού για το καφεδάκι σου, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ενημερωθείς σχετικά με την ποιότητά του.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με το φορέα που σου παρέχει νερό ή να μπεις στη σχετική ιστοσελίδα.

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να προμηθευτείς ένα κιτ δοκιμής/εξέτασης νερού από ένα pet shop – τα πουλάνε για όσους έχουν ενυδρεία.

Επίσης, μπορείς να συμβουλευτείς τον παρακάτω πίνακα που έχει δημιουργήσει το Specialty Coffee Association of America (SCAA) και που μπορεί να σε βοηθήσει να επιβεβαιώσεις την ποιότητα του νερού στην περιοχή που ζεις.

 ΣτόχοςΑποδεκτό εύρος
ΟσμήΚαθαρή, φρέσκια, άοσμο 
ΓεύσηΔιαυγές 
Συνολικό Χλώριο0 mg/l0 mg/l
Σύνολο διαλυμένων αλάτων/TDS στους 180C150 mg/l75-250 mg/l
Σκληρότητα Ασβεστίου4 κόκκοι ή 68mg/l1-5 κόκκοι ή 17-85mg/l
Συνολική Αλκαλικότητα40 mg/lκοντά στα 40 mg/l
pH7,06,5-7,5
Νάτριο10 mg/lκοντά στα 10 mg/l

Επιλέγοντας νερό

Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να σε αγχώσουν λίγο, για αυτό ορίστε μερικές απλές συμβουλές που μπορείς να ακολουθείς:

  • Αν ζεις σε περιοχή που το νερό είναι σχετικά σκληρό μπορείς να χρησιμοποιείς το νερό αλλά καλύτερα να χρησιμοποιείς φίλτρο ώστε να βελτιώνεις τη γεύση.
  • Αν ζεις σε περιοχή που το νερό μπορεί να είναι πολύ σκληρό, η καλύτερη επιλογή για να φτιάχνεις τον καφέ σου είναι το εμφιαλωμένο νερό.

Ακολούθησε μερικές από τις συμβουλές μου και σου υπόσχομαι ότι η καφεμπειρία σου θα πάει σε άλλο επίπεδο!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *